Τεστ Παπ και προετοιμασία που απαιτείται
Είναι πολύ σημαντικό, για κάθε γυναίκα, να διατηρεί τον έλεγχο της γυναικολογικής της υγείας και να φροντίζει να είναι συνεπής στον ετήσιο έλεγχο ρουτίνας. Πολλές φορές μπορεί να σκεφτείτε: αφού δεν αισθάνομαι κάτι ύποπτο και όλα φαίνονται φυσιολογικά, ίσως να καθυστερήσω το ραντεβού στο γυναικολόγο. Δυστυχώς πρόκειται για λανθασμένη τακτική που αντενδείκνυται κατηγορηματικά, αφού ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος μπορεί να προλάβει ή να ανακαλύψει εγκαίρως ακόμα και σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Το σημαντικότερο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για την ανεύρεση όχι μόνο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και άλλων παθολογιών, είναι το τεστ Παπ. Και εδώ γεννιέται η εξής απορία: για να γίνει το τεστ Παπ χρειάζεται κάποια προετοιμασία;
Τι ακριβώς είναι το τεστ Παπ;
Το τεστ Παπ είναι μια προληπτική γυναικολογική εξέταση κατά την οποία συλλέγονται κύτταρα με ήπιο τρόπο από τον τράχηλο της μήτρας. Τα κύτταρα που έχουν συλλεχθεί αποστέλλονται στη συνέχεια σε εργαστήριο, όπου ελέγχονται για ενδείξεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή κυτταρικές αλλοιώσεις που μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ένα τεστ Παπανικολάου μπορεί επίσης να αποκαλύψει ορισμένες άλλες παθολογικές καταστάσεις καταστάσεις, όπως φλεγμονή ή λοιμώξεις. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο ορισμένων τύπων ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), καθώς ορισμένα στελέχη του συγκεκριμένου ιού μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αν η εξέταση υποδείξει κάποιο μη φυσιολογικό εύρημα, η ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί σε πρόσθετες γυναικολογικές εξετάσεις, όπως η κολποσκόπηση και η καλλιέργεια κολπικού υγρού.
Τεστ Παπ και απαιτούμενη προετοιμασία
Το τεστ Παπ δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη ή αυστηρή προετοιμασία. Ωστόσο, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι το τεστ θα παράγει τα βέλτιστα αποτελέσματα των εξετάσεων με τη μικρότερη δυνατή ενόχληση, είναι καλό να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:
- Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή, το πλύσιμο ή τη χρήση σπερματοκτόνων σκευασμάτων ή οποιουδήποτε είδους κολπικού φαρμάκου για δύο ημέρες πριν από το ραντεβού σας για το τεστ Παπ. Αυτές οι ουσίες μπορεί να κρύψουν ή να ξεπλύνουν τυχόν μη φυσιολογικά κύτταρα.
- Μην προγραμματίζετε το τεστ Παπανικολάου όταν περιμένετε να έχετε έμμηνο ρύση. Εάν η περίοδός σας έρθει νωρίτερα απ’ότι περιμένατε, προγραμματίστε ξανά το ραντεβού σας.
- Όταν έρθει η στιγμή της συλλογής των κυττάρων, προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Εάν είστε σε ένταση, μπορεί να αισθανθείτε περισσότερη ενόχληση από ό,τι χρειάζεται.
- Η διαδικασία μπορεί να καταστεί πιο άβολη εάν έχετε γεμάτη κύστη, οπότε προσπαθήστε να ουρήσετε εκ των προτέρων.
Βέβαια, ακόμα και αν για το τεστ Παπ έχετε κάνει τη σωστή προετοιμασία, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται τα αποτελέσματα να μην είναι τα επιθυμητά και να χρειαστεί επανάληψη της εξέτασης. Αρχικά, σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται το δείγμα των κυττάρων που έχει ληφθεί να μην είναι επαρκές, συνεπώς θα πρέπει να επαναληφθεί η εξέταση ώστε να ληφθεί το κατάλληλο μέγεθος δείγματος. Επίσης, αν υφίσταται κάποια φλεγμονή η οποία δεν έχει υποχωρήσει μέχρι τη στιγμή της εξέτασης πάλι το τεστ Παπ μπορεί να μην παράξει αξιόπιστα συμπεράσματα ανεξάρτητα από την προετοιμασία. Τέλος, αν εντοπίζεται στο εσωτερικό του τραχήλου της μήτρας υπερβολική βλέννα ή αίμα σε σημείο που να μην καθιστά ορατά τα κύτταρα του τραχήλου, τότε είναι πολύ πιθανό η εξέταση να μην έχει την επιθυμητή έκβαση.
Πότε πρέπει να γίνει η εξέταση;
Γενικά, το τεστ θα πρέπει να διενεργηθεί σε διάστημα ενός χρόνου από την πρώτη σεξουαλική επαφή της γυναίκας. Αφού γίνει το πρώτο τεστ, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση. Εάν η εξέταση αναδείξει κάποιο ύποπτο εύρημα, το συνιστώμενο διάστημα επανάληψής της είναι οι 6 μήνες. Το τεστ Παπ θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως έως την ηλικία των 65 ετών. Εάν έχετε απορίες σχετικά με την εξέταση ή έχει έρθει ξανά η στιγμή να υποβληθείτε σε αυτή, ο Γυναικολόγος στο Μαρούσι Δρ. Κωνσταντίνος Αντωνίου μπορεί να σας καθοδηγήσει κατάλληλα.