Αντισυλληπτικά και εγκυμοσύνη: Τι ισχύει & τι πρέπει να προσέξετε
![αντισυλληπτικά και εγκυμοσύνη](https://gynaikology.gr/wp-content/uploads/2024/12/Αντισυλληπτικά-και-εγκυμοσύνη-Τι-ισχύει-τι-πρέπει-να-προσέξετε-1024x682.jpg)
Ως γνωστόν, τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν μια από τις πιο ασφαλείς μεθόδους αποτροπής μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Μάλιστα, τα αντισυλληπτικά χάπια που φυσικά λαμβάνονται με το σωστό τρόπο και με συνέπεια προσφέρουν σημαντική προστασία ενάντια σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη συνέπεια λήψης και τις ατομικές περιστάσεις. Συνεπώς, τα αντισυλληπτικά χάπια και μια πιθανή εγκυμοσύνη είναι ένα θέμα που χρειάζεται παραπάνω ανάλυση.
Τι είναι τα αντισυλληπτικά χάπια και πώς λειτουργούν αποτρέποντας μια εγκυμοσύνη;
Τα καθημερινά αντισυλληπτικά χάπια λαμβάνονται από του στόματος και ουσιαστικά πρόκειται για ορμονικά σκευάσματα που αποτρέπουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Η αντισυλληπτική του δράση έγκειται στην αναστολή της ωορρηξίας και την πύκνωση της βλέννας του τραχήλου της μήτρας έτσι ώστε το σπέρμα να μην μπορεί να φτάσει στις σάλπιγγες, όπου πραγματοποιείται η γονιμοποίηση.
Αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών
Όταν χρησιμοποιούνται άψογα και χωρίς καμία παράλειψη, γεγονός που προϋποθέτει ότι το χάπι λαμβάνεται την ίδια ώρα κάθε μέρα χωρίς καμία χαμένη δόση, τα αντισυλληπτικά χάπια είναι 99% αποτελεσματικά. Ωστόσο, η τυπική και όχι άψογη λήψη τους, όταν δηλαδή η γυναίκα περιστασιακά παραλείπει ή καθυστερεί να πάρει το χάπι, μειώνει την αποτελεσματικότητα στο 93%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 7 στις 100 γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά μπορεί εν τέλει να μην καταφέρουν να αποτρέψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τα αντισυλληπτικά χάπια να μην είναι στο μέγιστο αποτελεσματικά και να μην καταφέρουν να αποτρέψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
- Παράλειψη της ημερήσιας δόσης: Το να ξεχάσει μια γυναίκα να λάβει ένα ή περισσότερα χάπια μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους. Συνεπώς, είναι σημαντικό να ακολουθεί επιμελώς το προβλεπόμενο πρόγραμμα. Εάν παραληφθεί ένα χάπι, είναι σημαντικό να ακολουθηθούν οι οδηγίες που παρέχονται στο φυλλάδιο που συμπεριλαμβάνεται στο κουτί του φαρμάκου. Εάν υπάρχουν ανησυχίες, η γυναίκα θα πρέπει να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα που θα πρέπει να λάβει.
- Βλαβερές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων: Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του χαπιού. Και όταν λέμε επηρεάσουν, εννοούμε μειώσουν. Κατά συνέπεια, η γυναίκα θα πρέπει πάντα να ενημερώνει τον ιατρό της για οποιαδήποτε άλλα φάρμακα παίρνει.
- Γαστρεντερικά προβλήματα: Ο έμετος ή η σοβαρή διάρροια μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση του χαπιού, μειώνοντας ενδεχομένως την αποτελεσματικότητά του.
Αντισυλληπτικά και εγκυμοσύνη: Πότε δεν καταφέρνουν να την αποτρέψουν
Ναι, είναι δυνατό τα αντισυλληπτικά να μην καταφέρουν να αποτρέψουν μια εγκυμοσύνη, ειδικά στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Εάν δεν χρησιμοποιείται σωστά, δηλαδή αν η γυναίκα ξεχάσει να το πάρει για μερικές ημέρες, να το λαμβάνει ασυνεπείς ώρες κλπ. Για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά του, είναι σημαντικό να λαμβάνεται πάντα την ίδια ώρα καθημερινά, χωρίς να παραλείπεται καμία δόση.
- Μαζί με τα αντισυλληπτικά λαμβάνεται και κάποιο άλλο είδος φαρμάκου, όπως αντιβιοτικά ή αντικαταθλιπτικά, τα οποία μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητά τους. Πάντα θα πρέπει η γυναίκα να συμβουλεύεται ειδικό σε περίπτωση που έχουν συνταγογραφηθεί και άλλα φάρμακα πέραν των αντισυλληπτικών.
- Εάν υποφέρετε από έμετο ή διάρροια στις 3-4 ώρες μετά τη λήψη του, μπορεί επίσης να μειώσει την αποτελεσματικότητά του. Συμβουλευτείτε τον ειδικό.
- Την πρώτη εβδομάδα λήψης του χαπιού για πρώτη φορά, μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμη στη μέγιστη αποτελεσματικότητά του. Συνεπώς εάν πραγματοποιηθεί ελεύθερη επαφή αμέσως αφού ληφθεί το πρώτο χάπι είναι πιθανό να επιτευχθεί εγκυμοσύνη.
Πρόσθετα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη
Ενώ τα αντισυλληπτικά χάπια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, δεν προστατεύουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Η χρήση προφυλακτικών σε συνδυασμό με το χάπι μπορεί να προσφέρει πρόσθετη προστασία έναντι των νοσημάτων αυτών.
Για όσες θεωρούν ότι είναι δύσκολο να παίρνουν ένα χάπι καθημερινά, άλλες επιλογές αντισύλληψης, όπως το ενδομήτριο σπιράλ, μπορεί να είναι πιο κατάλληλες. Η διαβούλευση με έναν έμπειρο γυναικολόγο μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της καλύτερης μεθόδου αντισύλληψης με βάση τις ατομικές ανάγκες και τον τρόπο ζωής.
Γενικά, τα αντισυλληπτικά χάπια είναι μια αξιόπιστη μέθοδος πρόληψης ανησυχητικών καταστάσεων και αποτροπής μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης όταν λαμβάνονται με συνέπεια και σωστά. Η ενημέρωση για τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά τους και η λήψη προληπτικών μέτρων μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη αντισύλληψη, έως ότου η γυναίκα αποφασίσει ότι επιθυμεί να μείνει έγκυος. Είναι πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα να διατηρεί τον έλεγχο της αναπαραγωγικής και γυναικολογικής της υγείας, καθώς πρόκειται για ένα κομμάτι που δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνεται στην τύχη. Εάν έχετε απορίες ή δεν είστε σίγουρες για το ποια μέθοδο αντισύλληψης να επιλέξετε, ο Γυναικολόγος στο Μαρούσι Δρ. Κωνσταντίνος Αντωνίου μπορεί να σας καθοδηγήσει κατάλληλα και με ασφάλεια στην ιδανική για εσάς επιλογή.