Βιταμίνη C – ισχυρό αντιοξειδωτικό

Γήρανση του δέρματος

Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και τους περιβαλλοντικούς ρύπους μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος μειώνοντας το κολλαγόνο και προκαλώντας οξειδωτικό στρες στο δέρμα. Το κολλαγόνο είναι μόνο μια από τις χιλιάδες πρωτεΐνες στο σώμα. Οι περισσότερες πρωτεΐνες εμφανίζονται μόνο σε μικρές ποσότητες, αλλά η πιο άφθονη πρωτεΐνη είναι το κολλαγόνο. Στην πραγματικότητα το κολλαγόνο αποτελεί περισσότερο από το 1/3 του συνόλου των πρωτεϊνών στο σώμα και κατά προσέγγιση το 75% του δέρματος. Από τα οστά και τα δόντια μας, μέχρι τα αιμοφόρα αγγεία και τους χόνδρους, το κολλαγόνο είναι ο βασικός συνδετικός ιστός. Όσο για τον όρο οξειδωτικό στρες  αναφέρεται στη διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ ελευθέρων ριζών, κυρίως του οξυγόνου, και αντιοξειδωτικών, ως αμυντικών μηχανισμών έναντι της βλαπτικής δράσης των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ιδιαίτερα ασταθή μόρια, τα οποία αντιδρούν πολύ γρήγορα με άλλα μόρια, προσπαθώντας έτσι να πάρουν τα απαιτούμενα ηλεκτρόνια για να κερδίσουν την σταθερότητά τους, «κλέβοντας στην ουσία ηλεκτρόνια». Όταν το προσβαλλόμενο μόριο (από την ελεύθερη ρίζα) χάσει το ηλεκτρόνιό του, γίνεται κι αυτό ελεύθερη ρίζα, οπότε κι αυτό ξεκινά να ψάχνει να αντιδράσει με άλλο μόριο για να κερδίσει την σταθερότητά του. Άπαξ και η διαδικασία αυτή αρχίσει, παίρνει μορφή καταρράκτη, με τελικό αποτέλεσμα την ρήξη (βλάβη) του κυττάρου.

Χρησιμότητα βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι ένα βασικό συστατικό στην παραγωγή κολλαγόνου από το σώμα και θεωρείται ότι προστατεύει τον οργανισμό από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών οξυγόνου.
Η βιταμίνη C ή L-ασκορβικό οξύ, είναι το πιο άφθονο αντιοξειδωτικό στο ανθρώπινο δέρμα. Τα περισσότερα ζώα και τα φυτά έχουν την ικανότητα να συνθέτουν βιταμίνη C. Οι άνθρωποι αποτελούν εξαίρεση, γιατί έχουμε χάσει την ικανότητα να παράγουμε L-gulonogamma-lactone-oxidase, ένζυμο αναγκαίο για την παραγωγή βιταμίνης C. Ακόμη, όμως, και με λήψη μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C από το στόμα, η συγκέντρωση της στο δέρμα είναι μειωμένη, επειδή η απορρόφησή περιορίζεται από ενεργούς μηχανισμούς μεταφοράς στο έντερο. Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή, συνεπώς ένα μεγάλο μέρος της βιταμίνης που καταπίνουμε απεκκρίνεται πολύ γρήγορα. Συνεπώς, η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αναπλήρωση της βιταμίνης C στο δέρμα είναι να εφαρμοστεί πάνω σ’ αυτό. Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται αναζωογονητική επίδραση, βελτιώνοντας τη σύνθεση κολλαγόνου που επιβραδύνεται με τη γήρανση και περιορίζοντας την καταστροφή του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες. Μάλιστα, η βιταμίνη C είναι τόσο ενυδατική που επιτρέπει στο δέρμα να διατηρεί περισσότερο νερό για περισσότερο χρονικό διάστημα, βελτιώνοντας τη φωτεινότητα και την υφή του δέρματος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, η τοπική χρήση βιταμίνης C, είναι 20 φορές πιο αποτελεσματική από την κατάποση αυτής.

Εκχυλίσματα τσαγιού σε συνδυασμό με βιταμίνη C για την ενίσχυση του δέρματος

Τα εκχυλίσματα κόκκινου και πράσινου τσαγιού θεωρείται ότι μπορούν να συμπληρώσουν τα θετικά οφέλη της βιταμίνης C για υγειές και όμορφο δέρμα. Το κόκκινο τσάι είναι μια ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ το πράσινο τσάι παρέχει την προστασία της EGCG (epigallocatechin-3-gallate), που προστατεύει το δέρμα από την καταστροφή του από την έκθεση στις ακτίνες UV, καθώς και από την καταστροφή του DNA. Έτσι, όταν εφαρμόζονται τοπικά, προστατεύουν το δέρμα από το οξειδωτικό στρες που απειλεί την εμφάνιση αλλά και τη λειτουργία του. Και φυσικά, χάρη στη βιταμίνη C που περιέχουν τα εκχυλίσματα τσαγιού, συμβάλλουν στη δημιουργία κολλαγόνου.

Συμπέρασμα

Εφαρμόζοντας ορό βιταμίνης C, που είναι ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος, σε συνδυασμό με μείγμα από συμπυκνωμένα εκχυλίσματα τσαγιού, το δέρμα προστατεύεται και αναζωογονείται. Για βέλτιστα αποτελέσματα, προτείνεται ήπιο μασάζ με τον ορό δυο φορές την ημέρα.

References

  1. Gary Goldfaden. May 2009, Revitalize Aging Skin with Topical Vitamin C, Life Extension Magazine
  2. Ι.Γ. Γεωργάτσου. 2005, Εισαγωγή στη Βιοχημεία, Εκδόσεις Γιαχούδη, Θεσσαλονίκη, pp. 56-59
  3. Monica Manela-Azulay, Edileia Bagatin. 2009, Cosmeceuticals vitamins, Clinics in dermatology, vol. 27, no.13-14, pp. 431-439
  4. http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=2792
  5. http://www.renalkomotini.gr/gr_news39.htm