Γυμναστική και απώλεια βάρους

Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας μέσα από την βιομηχανική εποχή  έχει έρθει να επιβάλει αλλαγές στον τρόπο ζωής οδηγώντας όλο και περισσότερους ανθρώπους στον υπερκαταναλωτισμό.  Δυστυχώς, αυτό έχει ως  συνέπεια τη ραγδαία  αύξηση την παχυσαρκίας αλλά και της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας. Πρόσφατες μελέτες στις ΗΠΑ υποστηρίζουν πως 9-16% των θανάτων σχετίζονται άμεσα με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και επιπλοκές που προέρχονται από χρόνια παχυσαρκία. Την ίδια στιγμή, το κέντρο ελέγχου ασθενειών στην Αμερική, δείχνει ότι το 45% των ανθρώπων έχουν πολύ μικρή φυσική δραστηριότητα, το 30% καθόλου και μόλις το 25% γυμνάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.Τέλος, οι διεθνείς εταιρείες  βιο – ιατρικών επιστημών προειδοποιούν πως οι επιδημικές πλέον διαστάσεις της παχυσαρκίας ευθύνονται για το 60% των θανάτων σήμερα με το νούμερο αυτό να αναμένεται να αυξηθεί στο 73% μέχρι το 2020.

Ενώ τα ποσοστά παχυσαρκίας μεγαλώνουν, όλο και περισσότερη έμφαση δίνεται στις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης. Οι οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας (WHO), αναφέρουν ότι μόλις 30 λεπτά ήπιας άσκησης  ημερησίως μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία όπως για παράδειγμα ο διαβήτης τύπου ΙΙ και η στεφανιαία νόσος.  Επίσης, έμφαση έχει δοθεί και στη θετική επίδραση της  άσκησης  στη πρόληψη της οστεοπόρωσης , του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού.

Μια από τις μεγαλύτερες κλινικές μελέτες  έλαβε χώρα σε 27 νοσοκομεία με συνολικά 3234 άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ  στις ΗΠΑ. Οι ασθενείς  χωρίστηκαν σε 3 ομάδες : (1) ομάδα ελέγχου, (2) ομάδα με φαρμακευτική αγωγή – μετφορμίνη, (3) ομάδα με αλλαγές στη διατροφή αλλά και στη φυσική δραστηριότητα – 150 λεπτά την εβδομάδα. Παρατηρήθηκε ότι το σύνολο των ασθενών της 3ης ομάδας  είχε κατά 39% και 58% καλύτερη εξέλιξη στην πάθηση τους σε σύγκριση με τις άλλες 2 ομάδες. Θετικά αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί, επίσης, σε ανθρώπους που κατά τη διάρκεια της προσπάθειας απώλειας βάρους περιλαμβάνουν στη καθημερινή τους γυμναστική  ασκήσεις με αντιστάσεις (βάρη, λάστιχα, μπάλες). Η λειτουργικότητα καθώς και η δύναμη του σώματος αυξάνεται με αποτέλεσμα τη διατήρηση και την αύξηση του μυικού ιστού, που με τη σειρά του αυξάνει το μεταβολισμό και την αποτελεσματικότητα  της δίαιτας. Ήπιες ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και ανθρώπους της 3ης ηλικίας , βελτιώνοντας την ισορροπία τους και μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πτώσεων λόγο έλλειψης ισορροπίας.

Παρ’όλα αυτά, όλοι μας, έχουμε πει και ακούσει διάφορες δικαιολογίες για το λόγο για τον οποίο δεν μπορούμε ή καλύτερα δε θέλουμε να γυμναστούμε: έλλειψη χρόνου, κούραση,επιβαρυμένο ωράριο, οικογενειακές υποχρεώσεις και διάφορα αλλά που μας κρατάνε μακριά από το γυμναστήριο και ανησυχητικά κοντά στο ψυγείο του σπιτιού μας. Η αλήθεια είναι πως ο ελεύθερος χρόνος τείνει να μικραίνει, παρ’όλα αυτά φυσική δραστηριότητα δεν ισούται με αμέτρητες ώρες στο γυμναστήριο ή προπονήσεις σε κάποιο άλλο σπορ. Γρήγορο περπάτημα στο δρόμο για τη δουλειά,κατάργηση του ασανσέρ , δουλειές στο σπίτι, περπάτημα για τα ψώνια του σπιτιού και όχι χρήση αυτοκινήτου είναι από τις μικρές αλλαγές που ισούνται με ένα μεγάλο όφελος.Το ιδανικό, βέβαια, θα ήταν να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα άθλημα το οποίο να μας ευχαριστεί αλλά και να ανανεώνει τον οργανισμό μας με τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Κολύμβηση

– μια εξαιρετική μορφή αερόβιας άσκησης που προπονεί όλο το σώμα, ενώ δεν καταπονεί τις αρθρώσεις και μπορεί επίσης να αποκαταστήσει τυχόν προβλήματα στη στάση του σώματος.

Τρέξιμο

– μειώνει το σωματικό λίπος, την υψηλή πίεση αίματος και τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων ενώ αυξάνει το καλό επίπεδο χοληστερόλης(HDL).

Περπάτημα

– από τις απλούστερες μορφές αερόβιας άσκησης, αργό ή γρήγορο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα.

Υoga& Pilates

– συνδυασμός ασκήσεων μυικής ενδυνάμωσης του κορμού και των χεριών. Εκτός το ότι είναι μια  εξαιρετική και πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένη για τα οφέλη της μορφή εκγύμνασης , σας απαλλάσσει και από το άγχος της καθημερινότητας σας.

Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν αθλήματα όπως  ποδηλασία, χορός  καθώς και προγράμματα αεροβικής άσκησης αντοχής. Έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να μας γυμνάζουν και να μας βοηθούν να χάσουμε το περιττό βάρος αλλά και να μας φτιάχνουν τη διάθεση!

Χρήσιμες συμβουλές

  • Μην περνάτε πολλές ώρες στο γυμναστήριο για 1-2 φορές την εβδομάδα αν το πρόγραμμά σας δεν το επιτρέπει.Καλύτερα να πηγαίνετε καθημερινά έστω για 30 λεπτά!
  • Προτιμήστε να κάνετε τη γυμναστική σας μόλις ξυπνήσετε πριν το πρωινό σας. Είναι πιο εύκολο έτσι να “κάψετε”το περιττό λίπος!
  • Αν δεν έχετε καθόλου χρόνο να γυμναστείτε, προτιμήστε να πάτε στη δουλειά με τα πόδια!
  • Αποφύγετε την κατανάλωση υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη πριν την άσκηση. Μειώνουν την καύση λίπους!
  • Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της γυμναστικής σας καταναλώστε πρωινό αλλά και σνακ πλούσια σε πρωτεΐνη και χαμηλά σε λιπαρά και υδατάνθρακες!
  • Περπατήστε στην άμμο! Θεωρείται από τις καλύτερες μορφές άσκησης καθώς ο βαθμός δυσκολίας αυξάνει την κατανάλωση θερμίδων, ενώ κάνετε τη βόλτα σας στις διακοπές!
  • Ξεχωρίστε τον καταναγκασμό από την απόλαυση. Αγαπήστε τη φυσική δραστηριότητα μέσα από τα οφέλη της, μην το βλέπετε σαν κάτι που είστε υποχρεωμένοι να κάνετε αλλά σαν τρόπο ζωής!

Πηγή: Βασιλεία Αναγνώστου, Κλινική Διατροφολόγος
Eurodiet Med