Δυσμηνόρροια

ΟΡΙΣΜΟΣ : είναι ο οξύς πόνος σαν δυνατές κράμπες στο υπογάστριο-που αισθάνονται οι γυναίκες πριν ή και συγχρόνως με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως και μπορεί να διαρκεί από 48 έως και 72 ώρες. Μπορεί να είναι πρωτοπαθής δυσμηνόρροια,η οποία εμφανίζεται από την εμηναρχή της νέας γυναίκας ή δευτεροπαθής δυσμηνόρροια, οφειλόμενη σε κάποια γυναικολογική πάθηση όπως ενδομητρίωση (η συχνότερη αιτία), αδενομύωση, συμφήσεις, ρήξη ωοθηκικών κύστεων, επαναλαμβανόμενες σαλπιγγίτιδες, οξεία ή χρόνια πυελική φλεγμονή, ινομυώματα, στένωση τραχηλικού στομίου, οπίσθια κλίση και κάμψη της μήτρας και τοποθέτηση ενδομητρίου σπειράματος (σπιράλ).

Αλλα συμπτώματα, εκτός από το οξύ άλγος, μπορούν να είναι και η ναυτία, η τάση προς έμετο, ο πονοκέφαλος, η διάρροια, η καταβολή και η υπνηλία. Η επικρατούσα θεωρία για την εξήγηση του φαινομένου του πόνου αναφέρεται στην αύξηση των υποδοχέων των προσταγλανδινών κατά την εμμηνορρυσία, που κάνουν πιο ευαίσθητο το μυομήτριο, με αποτέλεσμα οι συσπάσεις του να προκαλούν αυτό το άλγος. Η δυσμηνόρροια μπορεί να προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση συναισθηματική, ψυχολογική (μελαγχολία, κατάθλιψη), επαγγελματική (μειωμένη δραστηριότητα, καθήλωση στο κρεββάτι), σεξουαλική δυσλειτουργία (πτώση της λίμπιντο), αιμορραγίες αλλά και υπογονιμότητα.

Συστήνεται σωματική άσκηση, δίαιτα πλούσια σε βιταμίνες, μειωμένη λήψη καφεϊνης και νικοτίνης (κάπνισμα), περιορισμός του άγχους. Φαρμακευτικώς, συστήνεται χρήση αντισυλληπτικού δισκίου, αντιφλεγμονώδους φαρμάκου (όπως buproten μεφαιναμικό οξύ, νιμεσουλίδη, σπασμολυτικά) σε συνδυασμό με μεγάλες δόσεις vit A με βάση νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Σε πολύ έντονο πόνο – που δεν ελέγχεται αλλιώς –εναλλακτικά χορηγούνται GnRH ανάλογα για αναστολή της εμμήνου ρύσεως για μερικούς μήνες. Μεγάλη αποτελεσματικότητα έχουν επίσης ένα ζεστό μπάνιο για 10-15 λεπτά,τεχνικές yoga,βιοανάδρασης,βελονισμού και φυσικοθεραπείας σε προηγμένα κέντρα με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό.