Εγκυμοσύνη και τοκετός

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι δύο από τις σημαντικότερες περιόδους στη ζωή της γυναίκας. Η φυσιολογική εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες, οι οποίες αρχίζουν από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου και έτσι μπορούμε να υπολογίσουμε και την πιθανή ημερομηνία τοκετού.

Είναι μία φυσική λειτουργία του σώματος της γυναίκας και όχι ασθένεια ή παθολογική κατάσταση, όπως νομίζουν ορισμένοι, με έντονες συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές. Χρέος του μαιευτήρα ιατρού είναι η διασφάλιση και προφύλαξη τόσο της εγκύου όσο και του κυήματος. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μίας σειράς κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων που άπτονται του προγεννητικού ελέγχου.

Πιο συγκεκριμένα , γίνονται αιματολογικές , βιοχημικές,ανοσολογικές και ενδοκρινολογικές εξετάσεις ,όλες με λήψη αίματος. Ακολουθούν καλλιέργειες ούρων, κολπικού υγρού καθώς και απεικονιστικές εξετάσεις με υπερήχους, οι οποίες επαναλαμβάνονται σε συγκεκριμένες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, μέτρηση αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου γίνεται από την 11η έως την 14η εβδομάδα, ο υπέρηχος β΄ επιπέδου γίνεται από την 21η έως την 25η εβδομάδα, ο υπέρηχος Doppler γίνεται από την 32η έως την 34η εβδομάδα και τέλος βιοφυσικό προφίλ μετά την 35η εβδομάδα.

Υπάρχει μηνιαία εξέταση της εγκύου με μέτρηση της αρτηριακής πίεσης , σωματικού βάρους, βιομετρία εμβρύου και γενική αίματος, ούρων, γλυκόζης και ουρίας.
Υπάρχουν και άλλες πιο εξειδικευμένες επεμβατικές εξετάσεις που γίνονται ενδομήτρια, όπως η λήψη τροφοβλάστης και η αμνιοπαρακέντιση, οι οποίες εκτελούνται όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κάποια τυχόν ανωμαλία του εμβρύου.

Οι εξετάσεις μαζί με τη συμβουλευτική του γυναικολόγου σε θέματα εργασίας, σωματικής δραστηριότητας, ερωτικής ζωής, ένδυσης, διατροφής, μαζί με την φαρμακευτική αγωγή προετοιμάζουν τη γυναίκα για τη μεγάλη στιγμή του τοκετού.

Η διατροφή της εγκύου πρέπει να είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία , βιταμίνες , ασβέστιο , φυτικές ίνες , πρωτεϊνες και λεύκωμα . Σε αντίθεση πρέπει να περιοριστούν τροφές πλούσιες σε λιπαρά , σε ζάχαρη , σε αλάτι και τα οινοπνευματώδη . Σκοπός είναι η έγκυος να πάρει μέχρι τον τοκετό 11 κιλά . Η παραπάνω αύξηση σωματικού βάρους , πέραν των 11 κιλών , όχι μόνον δεν κάνει καλό αλλά μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους στην έγκυο και στο κύημα.

Εφ’όσον η εγκυμοσύνη εξελιχθεί ομαλά, φθάνει η ώρα του τοκετού, ο οποίος μπορεί να είναι α) κολπικός, φυσιολογικός ή υποβοηθούμενος β) με  καισαρική τομή. Αυτό καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως: σχήμα και θέση του εμβρύου, εξέλιξη διαστολής του τραχήλου της μήτρας, προηγηθείσα καισαρική τομή, καρδιακή μεταβλητότητα του εμβρύου και άλλα.
Στις μέρες μας έχουμε τη δυνατότητα χορήγησης επισκληριδίου αναισθησίας στην επίτοκο έτσι ώστε να αποφύγει τον έντονο πόνο και στρες του τοκετού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να με ρωτήσετε είτε τηλεφωνικώς, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου , είτε από κοντά στο ιατρείο και με χαρά θα απαντήσω στα ερωτήματά σας.