Εμβόλιο κατά του hpv

Τι γνωρίζουμε για το ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι γνωστός από την αρχαιότητα καθώς πρώτος ο Ιπποκράτης αναγνώρισε βλάβες από τον ιό αυτόν. Στη συνέχεια ο ιός αυτός μπήκε στο επίκεντρο της έρευνας καθώς φάνηκε ότι εμπλεκόταν και σε άλλα νοσήματα.  Τις τελευταίες δεκαετίες η έρευνα έδειξε ότι ο ιός αυτός εμπλέκεται στην ανάπτυξη  καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Μάλιστα σήμερα γνωρίζουμε ότι ο ιός HPV είναι ο αποκλειστικός αιτιολογικός παράγοντας για την ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου μήτρας.

Ο ιός αυτός προκαλεί μόνον καρκίνο τραχήλου μήτρας;

Όντως η πρώτη θεωρία που διατυπώθηκε είναι η αιτιολογική συσχέστιση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων με την ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου μήτρας .Ωστόσο σήμερα ξέρουμε ότι ο  HPV προκαλεί καταρχήν καρκίνο τραχήλου της μήτρας αλλά και άλλα σοβαρά νοσήματα ,όπως καρκίνο του αιδοίου, κόλπου, πέους, πρωκτού και γεννητικά κονδυλώματα, ενώ επιπλέον ευθύνεται για ορισμένες μορφές καρκίνου στοματοφάρυγγα, στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία που εμφανίζουν υψηλό ποσοστό προκαρκινικών αλλοιώσεων τραχήλου της μήτρας, αιδοίου και κόλπου σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 19-27 ετών και υψηλό ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες ηλικίας 30 έως 40 ετών. Και οι δύο αυτές ηλικιακές ομάδες αφορούν την πιο παραγωγική ηλικία της γυναίκας.

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ποιον αφορά;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σύμφωνα με τα σημερινά διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα είναι ο δεύτερος συχνότερος γυναικολογικός καρκίνος με 500.000 νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου μήτρας ετησίως και 274.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2002. Επιπρόσθετα κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 2 εκατομμύρια προκαρκινικών τραχηλικών βλαβών. Στην Ευρώπη το 2002 εμφανίστηκαν 33500 νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου μήτρας και 15000 θάνατοι. Για την Ελλάδα γνωρίζουμε από  τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ότι κάθε χρόνο 580 καινούργιες γυναίκες νοσούν από Καρκίνο τραχήλου μήτρας και κάθε χρόνο πεθαίνουν 239 από τον καρκίνο τραχήλου μήτρας. Η συσχέτιση του ιού με τον καρκίνο τραχήλου μήτρας επιβεβαιώθηκε σε μία μεγάλη παγκόσμια επιδημιολογική μελέτη η οποία ανακάλυψε ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων  ανιχνεύεται στο 99% των καρκίνων τραχήλου μήτρας. Έκτοτε μία σειρά από ερευνητικές εργασίες ανά τον κόσμο επιβεβαίωσαν τα ευρήματα αυτά καταλήγωντας στο γεγονός ότι χωρίς τον ιό δεν μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας. Παράλληλα δεν ισχύει το αντίστροφο .Δηλαδή η λοίμωξη από τον ιό δεν οδηγεί στην ανάπτυξη καρκίνου.

Πως μεταδίδεται και πως μολύνει τον οργανισμό ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων;

Ο HPV είναι πολύ μεταδοτικός. Η μετάδοσή του γίνεται μέσω σεξουαλικών επαφών, οι οποίες όμως δεν είναι απαραίτητο να είναι ολοκληρωμένες. Αρκεί και η απλή επαφή των γεννητικών οργάνων δύο ατόμων, ενώ ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω χεριών. Επίσης, σπανιότερα ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο νεογνό ή ακόμη και μέσω εσωρούχων ή άλλων υφασμάτων.
Για τους λόγους αυτούς ακόμη και το προφυλακτικό, αν και μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης από HPV, δεν προστατεύει απόλυτα. Η λοίμωξη από HPV δεν εμφανίζει συμπτώματα.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η λοίμωξη να μην διαγιγνώσκεται έγκαιρα, αλλά μόνον όταν πλέον έχουν αναπτυχθεί κλινικές βλάβες της λοίμωξης .

Πόσο συχνή είναι η λοίμωξη από τον ιό HPV;
Η λοίμωξη από τον ιό HPV είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι το 80% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή του θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Ευτυχώς που οι περισσότεροι από αυτούς είναι τυχεροί, καθώς το ανοσολογικό τους σύστημα εξολοθρεύει τον ιό. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως ο HPV παραμένει στον οργανισμό και τότε μπορεί να προκαλέσει διάφορα νοσήματα.

Αντιμετώπιση της λοίμωξης

Η λοίμωξη δεν μπορεί να θεραπευθεί. Σήμερα η λοίμωξη μπορεί να προληφθεί επιτυχώς μέσω εμβολιασμού με τα εμβόλια έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων. Ποια η σημασία του τεστ Παπανικολάου στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του Καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο στόχος των προγραμμάτων μαζικού πληθυσμιακού ελέγχου είναι η ανίχνευση και αφαίρεση των υψηλού βαθμού βλαβών πριν αυτές εξελιχθούν σε διηθητικό καρκίνο. Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί εξέταση με την οποία δύναται να διαγνωσθεί μία προκαρκινική τραχηλική βλάβη έγκαιρα και συνεπώς να αντιμετωπισθεί με συντηρητική χειρουργική επέμβαση πριν εξελιχθεί σε Καρκίνο. Συνεπώς με την εξέταση αυτή μπορούμε να προλάβουμε την εξέλιξη μιας προκαρκινικής βλάβης, αντιμετωπίζοντας την σε προκαρκινικό στάδιο αλλά δεν μπορούμε να προλάβουμε τη λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ,αλλά ούτε και να προλάβουμε την ανάπτυξη κάποιας δυσπλασίας στον τράχηλο.

 Πρόληψη της λοίμωξης με εμβολιασμό έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων

Στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο κυκλοφορούν δύο εμβόλια εναντίον του HPV. Ένα τετραδύναμο, το Gardasil, που περιέχει τους τύπους 6,11,16 και 18 και ένα διδύναμο με την ονομασία Cervarix που περιέχει τους τύπους 16 και 18. Τα δύο διαθέσιμα εμβόλια, παρέχοντας μερική προστασία και για άλλους τύπους πλην αυτών που περιέχουν, προλαμβάνουν πάνω από το 75% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τις περισσότερες περιπτώσεις των άλλων μορφών καρκίνου της γεννητικής χώρας που προκαλεί ο ιός. Το τετραδύναμο εμβόλιο προφυλάσσει και από το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων. Η λοίμωξη από τον ιό HPV δε μπορεί να αποφευχθεί με κανέναν άλλο τρόπο εκτός από τον εμβολιασμό. Προλαμβάνοντας τη λοίμωξη, το εμβόλιο παρέχει πρόληψη έναντι των νοσημάτων που προκαλούνται από τον ιό ΗPV και συνεπώς εμποδίζει την ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών και καρκίνου.  Ο εμβολιασμός αποτελεί σε όλο τον κόσμο τη σύγχρονη ιατρική πρακτική  της πρόληψης των νοσημάτων που προκαλεί ο ιός HPV.

Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων

Το εμβόλιο δεν περιέχει τον ιό στη σύνθεσή του και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό. Στην Ελλάδα τα εμβόλια κυκλοφορούν από το 2007 και πολλές χιλιάδες κορίτσια και νεαρές γυναίκες έχουν ήδη εμβολιασθεί. Τα εμβόλια χορηγούνται σε 3 δόσεις ως ενδομυϊκή ένεση στο βραχίονα κατά προτίμηση εντός εξαμήνου.

Ποιες είναι οι επίσημες συστάσεις εμβολιασμού έναντι του ιού HPVστη χώρα μας

Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών.  Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν έως την ηλικία των 26 ετών λόγω των πολλαπλών οφελών που προσφέρει ο εμβολιασμός και στις έφηβες και νεαρές γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί στην ηλικία των 12-15 ετών. Στις μεγαλύτερες κοπέλες, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκτεθεί στον ιό ή όχι, ο εμβολιασμός με το ΗPV εμβόλιο θα τις προστατεύσει από μελλοντικές λοιμώξεις. Οι σεξουαλικά ενεργές κοπέλες δε θα πρέπει να σταματήσουν το τεστ Παπανικολάου ακόμη κι αν έχουν εμβολιαστεί. Το τεστ Παπανικολάου θα ανιχνεύσει πρώιμα βλάβες από τους πιο σπάνιους τύπους του ιού HPV για τους οποίους το εμβόλιο δεν παρέχει απόλυτη προστασία.

Διαθέτουμε σήμερα αποδείξεις ότι τα HPV εμβόλια παρέχουν όφελος στον πληθυσμό; 
Σήμερα πράγματι υπάρχουν δεδομένα από χώρες όπως η Αυστραλία, όπου  μετά την εφαρμογή ενός επιτυχημένου εθνικού προγράμματος εμβολιασμού με το τετραδύναμο εμβόλιο αναδείχθηκε ήδη η πρώτη σημαντική μείωση των γεννητικών κονδυλωμάτων και των τραχηλικών δυσπλασιών στον πληθυσμό που εμβολιάσθηκε. Τα γεννητικά κονδυλώματα εμφανίζονται άμεσα μετά την λοίμωξη από τον αντίστοιχο τύπο HPV οι δε τραχηλικές δυσπλασίες προηγούνται της εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Eπομένως   ένας επιτυχημένος  εμβολιασμός θα παρουσίαζε καταρχήν μείωση στις βλάβες οι οποίες εμφανίζονται σύντομα μετά τη λοίμωξη από τον ιό HPV.  Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι σύντομα και κατά ακολουθία θα δούμε μείωση και  στον καρκίνο.

Ποιες γυναίκες μπορεί  να  εμβολιασθούν με το εμβόλιο έναντι του ιού HPV;
Το εμβόλιο απευθύνεται σε όλα τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες  από 12 -26 ετών.  Ο HPV εμβολιασμός πρέπει να αποτελεί εμβόλιο ρουτίνας για τα κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών.  Στην ηλικία αυτή ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός όλων των υποχρεωτικών εμβολίων του βασικού παιδιατρικού εμβολιασμού. Οι ηλικίες αυτές εμβολιάζονται πριν εισέλθουν στην ηλικία αυξημένου κινδύνου μόλυνσης από τον ιό HPV.  Επίσης οι μικρές ηλικίες παρουσιάζουν πολύ καλή ανοσολογική απάντηση στον εμβολιασμό και ακολουθούν το δοσολογικό σχήμα του εμβολιασμού  με μεγαλύτερη συμμόρφωση, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Οι κοπέλες που είναι μεγαλύτερες των 15 ετών  βρίσκονται σε αυξημένο  κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό καθώς η αιχμή της λοίμωξης από τον ιό HPV, είναι η ηλικία 16  έως 25 ετών. Κάθε επαφή σημερινή ή μελλοντική μπορεί να μεταδώσει κάποιον τύπο του ιού. Είναι σημαντικό  ότι σε αυτή την ηλικία δεν εμφανίζονται μόνον λοιμώξεις αλλά ακόμα και νοσήματα από τα οποία, με τον εμβολιασμό, προστατεύεται πραγματικά η νεαρή γυναίκα. Ακόμα και οι κοπέλες που έχουν ήδη προσβληθεί  από κάποιον τύπο του ιού ,ο εμβολιασμός προστατεύει από τους υπόλοιπους τύπους που περιέχονται στο εμβόλιο και που η νεαρή γυναίκα δεν έχει προσβληθεί. Επομένως στόχος είναι να εμβολιασθεί η νεαρή γυναίκα όσο το δυνατόν νωρίτερα και πρέπει ο εμβολιασμός να γίνει  άσχετα από την  έναρξη των σεξουαλικών επαφών με σκοπό την προστασία της νεαρής γυναίκας από τους αυριανούς κινδύνους μόλυνσης.
Η νεαρή γυναίκα που εμβολιάζεται θα πρέπει  ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό να ελέγχεται και με τεστ Παπανικολάου  με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών βλαβών που προκαλούνται από τύπους του ιού που δεν περιλαμβάνονται στα εμβόλια.

Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας και χορηγείται δωρεάν για όλα τα κορίτσια από 12 -26 ετών από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Το γεγονός της πρόσφατης έγκρισης για την χορήγηση  του τετραδύναμου εμβολίου σε αγόρια και  νεαρούς άνδρες μέχρι την ηλικία των 26 ετών ,αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την ασφάλεια όπως και το μέγεθος των οφελών και της προστασίας που μπορεί να προσφέρει το εμβόλιο στα κορίτσια και στις νεαρές γυναίκες .