Γυναικολογική Ενδοκρινολογία

Οταν αναφερόμαστε στους ενδοκρινείς αδένες (ή αδένες έσω εκκρίσεως γιατί η έκκρισή των παραγόμενων ορμονών γίνεται απευθείας στο αίμα) εννοούμε τους εξής :
α) Υπόφυση, β) Θυρεοειδής αδένας, γ) παραθυρεοειδείς αδένες, δ) ενδοκρινής μοίρα του παγκρέατος, ε) επινεφρίδια, στ) γονάδες (όρχεις ή ωοθήκες)
– Η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών επηρεάζουν την καρδιακή λειτουργία
– Η έκκριση ινσουλίνης, τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα
Τα οιστρογόνα και τα ανδρογόνα μπορούν να επηρεάσουν  την έμμηνο ρύση, να προκαλέσουν ακμή, υπερτρίχωση, λιπαρότητα .
– Η αυξητική ορμόνη επηρεάζει την σωματική ανάπτυξη κλπ.

Εκτός των ωοθηκών που παύουν να λειτουργούν μετά την εμμηνόπαυση ενδοκρινείς αδένες λειτουργούν από την εμβρυική ζωή έως το τέλος αυτής. Οι ωοθήκες στη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο δεν παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη και έτσι εμφανίζουν οι γυναίκες:

  1. Αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων
  2. Οστεοπενία και οστεοπόρωση
  3. Ξηρότητα κόλπου και πτώση της libido
  4. Απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος και ξηροδερμία
  5. Αύξηση του σωματικού βάρους
  6. Τριχόπτωση κ.τ.λ

Μια άλλη κατάσταση που επηρεάζει τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων είναι η εγκυμοσύνη. Η εγκυμοσύνη επηρεάζει τόσο τον όγκο όσο και τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Για το λόγο αυτό όλες οι γυναίκες υποβάλλονται από την αρχή της κύησης σε θυρεοειδικό έλεγχο, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη, την ωριμότητα αλλά και τη ζωή του εμβρύου.

Εκτός αυτού η εγκυμοσύνη επηρεάζει και το μεταβολισμό της γλυκόζης γιατί αποτελεί διαβητογόνο παράγοντα κυρίως μετά την 28η εβδομάδα κύησης (γ’ τρίμηνο)  προκαλώντας σε αρύθμιστες καταστάσεις μέχρι αιφνίδιο ενδομήτριο θάνατο. Εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες όπως η προχωρημένη ηλικία της εγκύου, η κληρονομικότητα, η σημαντική αύξηση σωματικού βάρους, κακή διατροφή κτλ. Η γρήγορη και έγκυρη διάγνωση προλαμβάνει ή και αναστρέφει τις επιπλοκές.