Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων – HPV

Είναι ένας ιός που συναντάται πολύ συχνά στη φύση,έχει πολλές υποομάδες , πλήττωντας διάφορα ζωικά είδη και διαφορετικά σημεία του σώματος. Για παράδειγμα μια συχνή εμφάνιση υποομάδας του ιού στο ανθρώπινο σώμα είναι οι ακροχόρδονες(μυρμικιές) . Σήμερα είναι γνωστές πάνω από 100 υποομάδες του ιού που σχετίζονται με την εμφάνιση θηλωμάτων στο ανθρώπινο σώμα,από αυτές, εκείνες που ευθύνονται για εμφάνιση προκαρκινικών αλλοιώσεων με υψηλό ποσοστό ρίσκου στο τράχηλο της μήτρας είναι οι εξής 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,66 ενώ χαμηλού ρίσκου είναι οι υποομάδες 6,11,42,43,44.

Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι  ότι όλες οι γυναίκες που ξεκινάνε σεξουαλική ζωή έρχονται σε επαφή με τον ιό σε ποσοστό 75 %.Απ’ αυτό το 75% το 90% των γυναικών έχει καλή ανοσολογική απάντηση και εξουδετερώνει τον ιό . Ένα  5% (από το75%) θα ταλαιπωρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι ο οργανισμός να δώσει ισχυρή ανοσολογική απάντηση, και μόνο ένα 5%(του 75%) έχει κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μέσα στη δεκαετία εφόσον δεν αντιμετωπιστεί ιατρικώς το πρόβλημα.

Εξαιτίας των προαναφερθέντων αλλά και την πρόληψη άλλων μορφών καρκίνου (αδενικού επιθηλίου του τραχήλου,επέκταση του καρκίνου του ενδομητρίου κτλ.) γίνεται απολύτως επιβεβλημένη  η λήψη κολπικού και τραχηλικού επιχρήσματος (test-PAP) ξηρής και υγρής φάσης σε ΟΛΕΣ τις γυναίκες μιά φορά ανά έτος.Από τη στιγμή που θα βρεθεί στο test-PAP : HPV  ακολουθεί κολποσκόπιση και λήψη ιστοτεμαχίων για βιοψία.

Εάν το αποτέλεσμα είναι είτε  απλή HPV λοίμωξη είτε CIN 1(χαμηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη τραχήλου) τότε η αντιμετώπιση είναι επανάληψη του test-PAP και της κολποσκόπισης  κάθε τετράμηνο . Εάν το αποτέλεσμα  είναι είτε CIN2 είτε CIN3(HI GRADE)  τότε ο θεράπων ιατρός με την πείρα και τις γνώσεις που πρέπει να διαθέτει θα αποφασίσει το πλάνο της θεραπείας.