Τεστ Παπ

Το test-PAP είναι μία κυτταρολογική εξέταση των κυττάρων που συλλέγονται από τον οπίσθιο κολπικό θόλο, τον εξωτράχηλο και τον ενδοτραχηλικό αυλό. Οφείλει το όνομά του στον διακεκριμένο Ελληνα ιατρό και ερευνητή Γεώργιο Ν.Παπανικολάου, που αφιέρωσε τη ζωή του στην πρόληψη και προστασία της υγείας των γυναικών. Πρωτοεφάρμοσε τη μέθοδο το 1923 και οι πρώτες ανακοινώσεις έγιναν το 1928. Πρώτη φορά έκανε λόγο για την αποφολιδωτική κυτταρολογία ,μελέτη βασιζόμενη στα αποφολιδούμενα κύτταρα του οργανισμού. Σήμερα το test-PAP χρησιμοποιείται για την έγκαιρη  διάγνωση του καρκίνου τραχήλου της μήτρας,προκαρκινικής δυσπλασίας η οποία οφείλεται στο HPV (ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων) και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Το test-PAP πρέπει να το κάνουν όλες οι γυναίκες που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή (με μέσο όρο έναρξης τα 21 έτη) τουλάχιστον μία φορά ανά έτος. Η εξέταση αυτή πρέπει να γίνεται περίπου μία εβδομάδα μετά το πέρας της εμμήνου ρύσεως και μετά από αποχή τουλάχιστον δύο ημερών από κολύμπι σε θάλασσα ή πισίνα,ντουζ ,σεξουαλική επαφή και κολπικές πλύσεις. Η διαδικασία λήψης είναι απλή και γίνεται στα πλαίσια του εξωτερικού γυναικολογικού ιατρείου με χρήση κολποδιαστολέα.

ΠΡΟΣΟΧΗ : το test συνιστάται να το παίρνει πάντα γυναικολόγος, διότι πρέπει να ληφθεί επίχρησμα από τρία διαφορετικά μέρη. Απαραίτητη είναι η λήψη από τον ενδοτραχηλικό αυλό, εφόσον αναγνωρισθεί το έξω τραχηλικό στόμιο (περιπτώσειςδιπλού τραχήλου, σύμισης τραχηλικού στομίου), αλλά και η αξιολόγηση των μακροσκοπικών ευρημάτων, όπως χρώμα και οσμή των κολπικών υγρών, εκτρόπιο, φλεγμονές κλπ. που μόνο ένας γυναικολόγος μπορεί να αξιολογήσει.

Το αποτέλεσμα του test-PAP μπορεί να μιλάει για φυσιολογική χλωρίδα, για παρουσία λευκοκυττάρων, ερυθροκυττάρων, κολποβακτηριδίων, γαλακτοβάκιλλου, για άλλους παθολογικούς μικροοργανισμούς, όπως τριχομονάδες, μύκητες, χλαμύδια, κολοβακτηρίδια αλλά και για δυσπλασίες, προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνο. Συγκεκριμένα μπορεί να βγάλει ASCUS (άτυπα κύτταρα πλακώδους επιθηλίου), διπύρηνα κύτταρα, κοιλοκύτταρα, HPV λοίμωξη, CIN I (LGSIL), CIN II και CIN III (HGSIL), AGUS (άτυπα κύτταρα αδενικού επιθηλίου ) και τέλος καρκίνο πλακώδους ή αδενικού επιθηλίου.
Το φυσιολογικό test-PAP πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά ανά έτος,ενώ το παθολογικό κάθε 6 ή 4 μήνες μαζί με κολποσκοπικό έλεγχο και λήψη βιοψίας.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται χρήση του thin Prep, είναι κυτταρολογία υγρής φάσης για καλύτερη κυτταρολογική απεικόνιση και ανάγνωση.